Historia

För den som bara vill gå runt och strosa finns flera historiska platser runt om i byn som du kan läsa om under Grycksbos historia.

Fiske i Stensjöområdet

Vårt populäraste fiskevatten och kanske ett utav Sveriges bästa put & take vatten för ädelfiske är Stensjön och Sättersbotjärn som tillsammans bildar Stensjöområdet. Vid Stensjön finner du 10 slogbodar med kamin. Sättersbotjärn 2 slogbodar med kamin. I Sättersbotjärn är endast flugfiske med flugspö tillåtet, medan det i Stensjön är tillåtet att fiska med både metspö, kastspö och flugspö. I dessa vatten planterar fiskeklubben ut 150-300 kilo ädelfisk en gång varje vecka under perioden maj-okt. I Stensjöområdet har du stor chans att fånga din livs största regnbåge då fisken som planteras ut ligger på 1-8 kilo med en medelvikt på 2-4 kilo. För att äga tillstånd att fiska i Grycksbo fiskeklubbs vatten krävs det ett fiskekort. Vid Stensjön och Sättersbojtärn går det att lösa ett dag-fiskekort i automat. Fiskekortet gäller i bägge vattnen. I skrivande stund kostar ett dagkort i Stensjöområdet 60 kronor. Detta fiskekort ger dig tillstånd att fiska med ett fiskespö och fånga totalt 5 stycken ädelfiskar. Vill du använda dig utav flera fiskespön eller rent utav fånga fler än 5 ädelfiskar är det tillåtet att köpa flera fiskekort.

Tansenbadet

Badet vid sjön Tansen har blivit utsett till Faluns bästa bad vid flera tillfällen genom åren. Där finns sandstrand, brygga, gräsytor, lekplats, beachvolleybollplan, omklädningsrum, toaletter, parkering och grillplats.

Stora fabriken

Stora Fabriken byggdes 1799 för att inrymma den utökade tillverkning av ylletyg som bedrevs vid sidan av det år 1740 grundade pappersbruket. Numera är den ett levande kulturhus med bland annat museum över en arbetarlägenhet från 1920-30-talen, en festsal, café, vävkammare och bagarstuga. Som stor bevarad industribyggnad i timmer från 1700-talet är den unik i Dalarna. Huset ägs och förvaltas idag av hembygdsföreningen Grycksbo Gille, som anordnar aktiviteter som café, afternoon tea, julmarknad, nationaldagsfirande, visar byggnaden efter överenskommelse samt hyr ut festsal och bagarstuga.

Cykla mountainbike

I terrängen runt Grycksbo finns mängder av stigar samt små och stora vägar. Här finns lättcyklade klassiker som Törnbergs väg och Gamla Fruns väg samt banor för utförscykling, som Miss Understanding och Humus Heaven. Det är nära till Lugnet och Bjursås Skicenter, som båda ingår i Biking Dalarna. Några rutter som utgår från Grycksbo:

Bjursås pumptrack
Backintervaller Fransberget
Törnbergsväg, Långtjärnsbacken och Minkgårdsstigen
En fika på Dössberget

För den som vill upptäcka sina egna rutter rekommenderas Trailforks, där du hittar många av de mest populära stigarna.

Utegym

Utegymmet vid Tansvallens idrottsplats stod klart våren 2020. Här finns övningsstationer för att träna styrka och kondition på en rad olika sätt, det är bara fantasin som sätter gränsen. Om du vill ha tips och inspiration kring vilken träning du kan utföra i gymmet rekommenderas @grycksboutegym på Instagram.

Tansvallens IP

Tansvallens Idrottsplats stod klart för över 100 år sedan och har sedan dess varit hemmaarena för Grycksbo IF. Här finns bandyplan, fotbollsplan, kastring, 400m löparbana (kolstubb) och elljusspår, där det dras skidspår på vintern. Det är även här du hittar utegymmet och discgolfbanan.

Grycksboparken

I Grycksbo folkpark hålls årligen olika evenemang, bland annat rockabillyfestivalen Grycksbo Jamboree lockar många besökare sommartid. Under sommarhalvåret anordnas även dans på den unika åttkantiga dansbanan och ungdomar anordnar Sommarcafé med uteservering vid Vippån.

Arbetslivsmuséet torkladan

Torkladan för filtrerpapper har hört till Grycksbo bruk i alla tider. Efter tillverkning i pappersbruket lastades papperet på hästkärror för transport till Torkladan, där man la arken på stegar för torkning. Där skulle arken ligga cirka ett år innan pappersarken kördes ner igen på hästkärra till pappersbruket, för nedskärning till filterpapper och levereras till kunder.

Torkladan fungerar idag som ett arbetslivsmuseum som visas efter överenskommelse. Byggnaden överläts av Arctic Paper Grycksbo den 5 september 2011 till Grycksbo Gille i syfte att bevaras för eftervärlden.

Discgolfbana

Grycksbo discgolfbana är en renodlad skogsbana med 18 hål i skogen kring elljusspåret vid Tansvallens idrottsplats.