Historia

För den som bara vill gå runt och strosa finns flera historiska platser runt om i byn som du kan läsa om under Grycksbos historia.

Fiske i Stensjöområdet

Vårt populäraste fiskevatten och kanske ett utav Sveriges bästa put & take vatten för ädelfiske är Stensjön och Sättersbotjärn som tillsammans bildar Stensjöområdet. Vid Stensjön finner du 10 slogbodar med kamin. Sättersbotjärn 2 slogbodar med kamin. I Sättersbotjärn är endast flugfiske med flugspö tillåtet, medan det i Stensjön är tillåtet att fiska med både metspö, kastspö och flugspö. I dessa vatten planterar fiskeklubben ut 150-300 kilo ädelfisk en gång varje vecka under perioden maj-okt. I Stensjöområdet har du stor chans att fånga din livs största regnbåge då fisken som planteras ut ligger på 1-8 kilo med en medelvikt på 2-4 kilo. För att äga tillstånd att fiska i Grycksbo fiskeklubbs vatten krävs det ett fiskekort. Vid Stensjön och Sättersbojtärn går det att lösa ett dag-fiskekort i automat. Fiskekortet gäller i bägge vattnen. I skrivande stund kostar ett dagkort i Stensjöområdet 60 kronor. Detta fiskekort ger dig tillstånd att fiska med ett fiskespö och fånga totalt 5 stycken ädelfiskar. Vill du använda dig utav flera fiskespön eller rent utav fånga fler än 5 ädelfiskar är det tillåtet att köpa flera fiskekort.

Tansenbadet

Badet vid sjön Tansen har blivit utsett till Faluns bästa bad vid flera tillfällen genom åren. Där finns sandstrand, brygga, gräsytor, lekplats, beachvolleybollplan, omklädningsrum, toaletter, parkering och grillplats.

Stora fabriken

Stora Fabriken byggdes 1799 för att inrymma den utökade tillverkning av ylletyg som bedrevs vid sidan av det år 1740 grundade pappersbruket. Numera är den ett levande kulturhus med bland annat museum över en arbetarlägenhet från 1920-30-talen, en festsal, café, vävkammare och bagarstuga. Som stor bevarad industribyggnad i timmer från 1700-talet är den unik i Dalarna. Huset ägs och förvaltas idag av hembygdsföreningen Grycksbo Gille, som anordnar aktiviteter som café, afternoon tea, julmarknad, nationaldagsfirande, visar byggnaden efter överenskommelse samt hyr ut festsal och bagarstuga.

Cykla mountainbike

I terrängen runt Grycksbo finns mängder av stigar samt små och stora vägar. Det är nära till Lugnet, Stångtjärn, Källviken och Bjursås Skicenter, som alla är välkända områden för mountainbike. För den som vill upptäcka sina egna rutter rekommenderas Strava Heatmaps, som visar var det cyklas mest.

Arbetslivsmuséet torkladan

Torkladan för filtrerpapper har hört till Grycksbo bruk i alla tider. Efter tillverkning i pappersbruket lastades papperet på hästkärror för transport till Torkladan, där man la arken på stegar för torkning. Där skulle arken ligga cirka ett år innan pappersarken kördes ner igen på hästkärra till pappersbruket, för nedskärning till filterpapper och levereras till kunder.

Torkladan fungerar idag som ett arbetslivsmuseum som visas efter överenskommelse. Byggnaden överläts av Arctic Paper Grycksbo den 5 september 2011 till Grycksbo Gille i syfte att bevaras för eftervärlden.