Se & göra

Historia

För den som bara vill gå runt och strosa finns flera historiska platser runt om i byn som du kan läsa om under Grycksbos historia.

Tansenbadet

Badet vid sjön Tansen har blivit utsett till Faluns bästa bad vid flera tillfällen genom åren. Där finns sandstrand, brygga, gräsytor, lekplats, beachvolleybollplan, omklädningsrum, toaletter, parkering och grillplats.

Fiske i Stensjöområdet

Vårt populäraste fiskevatten och kanske ett utav Sveriges bästa put & take vatten för ädelfiske är Stensjön och Sättersbotjärn som tillsammans bildar Stensjöområdet. Vid Stensjön finner du 11 slogbodar med kamin. Sättersbotjärn 2 slogbodar med kamin. I dessa vatten planterar fiskeklubben ut ädelfisk ungefär en gång i veckan under perioden maj-okt. I Stensjöområdet har du stor chans att fånga din livs största regnbåge då fisken som planteras ut har en medelvikt kring 4-5 kg, med toppar på 8-9 kg. För att äga tillstånd att fiska i Grycksbo fiskeklubbs vatten krävs det ett fiskekort. Information om fiskekort finns att läsa på klubbens hemsida.

 

Stora fabriken

Stora Fabriken byggdes 1799 för att inrymma den utökade tillverkning av ylletyg som bedrevs vid sidan av det år 1740 grundade pappersbruket. Numera är den ett levande kulturhus med bland annat museum över en arbetarlägenhet från 1920-30-talen, en festsal, café, vävkammare och bagarstuga. Som stor bevarad industribyggnad i timmer från 1700-talet är den unik i Dalarna. Huset ägs och förvaltas idag av hembygdsföreningen Grycksbo Gille, som anordnar aktiviteter som café, afternoon tea, julmarknad, nationaldagsfirande, visar byggnaden efter överenskommelse samt hyr ut festsal och bagarstuga.

 

Cykla mountainbike

I terrängen runt Grycksbo finns mängder av stigar samt små och stora vägar. Här finns lättcyklade klassiker som Törnbergs väg och Gamla Fruns väg samt banor för utförscykling, som Miss Understanding och Humus Heaven. Det är nära till Lugnet och Bjursås Skicenter, som båda ingår i Biking Dalarna. Några rutter som utgår från Grycksbo:

Bjursås pumptrack
Backintervaller Fransberget
Törnbergsväg, Långtjärnsbacken och Minkgårdsstigen
En fika på Dössberget

För den som vill upptäcka sina egna rutter rekommenderas Trailforks, där du hittar många av de mest populära stigarna.

Tansvallens IP

Tansvallens Idrottsplats stod klart för över 100 år sedan och har sedan dess varit hemmaarena för Grycksbo IF. Här finns bandyplan, fotbollsplan, kastring, 400m löparbana (kolstubb) och elljusspår, där det dras skidspår på vintern. Det är även här du hittar utegymmet och discgolfbanan.

Utegym

Utegymmet vid Tansvallens idrottsplats stod klart våren 2020. Här finns övningsstationer för att träna styrka och kondition på en rad olika sätt, det är bara fantasin som sätter gränsen. Om du vill ha tips och inspiration kring vilken träning du kan utföra i gymmet rekommenderas @grycksboutegym på Instagram.

Tansvallens IP

I Grycksbo folkpark hålls årligen olika evenemang, bland annat rockabillyfestivalen Grycksbo Jamboree lockar många besökare sommartid. Under sommarhalvåret anordnas även dans på den unika åttkantiga dansbanan och ungdomar anordnar Sommarcafé med uteservering vid Vippån.

Discgolfbana

Grycksbo discgolfbana är en renodlad skogsbana med 18 hål i skogen kring elljusspåret vid Tansvallens idrottsplats.

Arbetslivsmuséet torkladan

Torkladan för filtrerpapper har hört till Grycksbo bruk och är belägen norr om de övriga fabriksbyggnaderna. Byggnaden, med fasadtäckning bestående av plank, har försetts med stora ventilationsöppningar med reglerbara ”spjälverk”. Tillkomsttiden för anläggningen är ej helt säkert belagd. Troligtvis är den byggd något av de första åren på 1900-talet då inskrifter i bjälkar med årtal och namn på personer finns bevarat. Både exteriört som interiört är Torkladan karaktärsmässigt oförändrad sedan tillkomsttiden. Motsvarande funktionsbetingad byggnad finns knappast någon annanstans i Sverige.

Filtrerpapperstillverkningen vid Grycksbo bruk startade år 1815 av Bergsrådet Johan Jacob Munktell i samarbete med Jöns Jacob Berzelius. Vid Torkladans byggnadstid var filtrerpapperet en kvalitetsvara med världsrykte. Papperet tillverkades i handpappersbruket (som fortfarande finns bevarat) och det handgjorda papperet lastades på hästkärror för transport till Torkladan. Där hängde man upp arken på linor för torkning. Arken skulle hänga cirka ett år, då kom ”flickorna” till Torkladan för att extrahera papperen (släta ut). Att papperet skulle frysa en vinter ingick i mognaden och gav bättre papper för ändamålet. Arken var efter detta klara att köras ner igen på hästkärra till handpappersbruket för nedskärning till filterpapper och levereras till kunder.